BÓDI MÁRIA MAGDOLNA – EMLÉKEZETE

Krisztus Királyunk! Szüzességi fogadalmával Magdi örök hűséget esküdött Neked. Gondviselő szeretetedből a zárdaajtó helyett a gyár kapui nyíltak meg előtte. Amilyen szívesen lett volna liliom istenszerető jegyeseid koszorújában, ugyanolyan készségesen ment sugározni az Isten- és emberszeretetet a Rólad megfeledkezett, de mégis jobb sorsra érdemes munkások közé.

„Uram Királyom! Végy magadhoz!” – ezt az utolsó fohászát is meghallgattad, amikor vérét ontotta Érted. Add meg nekünk Urunk, hogy Magdit a szentek társaságában tisztelhessük, mindig a Te nagyobb dicsőségedre. Ámen.

–  így fohászkodunk együtt Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért.

A 24 éves korában vértanúhalált halt, életét Krisztusnak felajánló munkáslány emlékét országszerte hűen ápolják műalkotásokkal, filmekkel, írásokkal, zarándoklatokkal felidézve életét és szolgálatát.

Zarándokhellyé vált sírja az alig 2000 lelkes Litér temetőjében áll, ahol minden évben ünnepséggel és zarándoklattal emlékeznek meg Magdiról. „Szüzességet fogadalmával Magdi örök hűséget esküdött Istennek. Készségesen ment sugározni az Isten- és az emberszeretetet a gyárba” – áll annak a szobornak a talapzatán, amelyet vértanúságának helyszínén, a település egykori kastélyának udvarán állítottak fel 2005-ben. Litéren utcanév is őrzi emlékezetét, életének főbb állomásait pedig a helyi római katolikus templom díszüveg ablaka is megörökítette.

A Körmendhez tartozó Horvátnádalja templomkertjében, valamint szülőfalujában, Szigligeten is emlékművet állítottak Magdi tiszteletére – utóbbit vértanúhalálának 70. évfordulóján. Földi születésnapjának ünnepén, 2024. augusztus 8-án a Veszprémi Főegyházmegye a Szent Mihály-főszékesegyházban helyezte el a vértanú képét. Krakkóban az Isteni Irgalmasság-bazilika magyar kápolnájának magyar szenteket és boldogokat ábrázoló hatalmas mozaikján a boldoggá avatásra várók között Bódi Mária Magdolna arcképe is szerepel.

Zarándoklatokkal, utazókövekkel emlékeznek

Imával szeretni” – ez volt a mottója a 2024 nyarán a balatonfűzfői Jézus Szíve-templomban tartott Bódi Mária Magdolna szentségimádási hétvégének, amelynek résztvevői szentségimádáson, elmélkedéseken, előadásokon, dicsőítésen, éjféli szentmisén, workshopokon és más programokon is részt vehettek, a rendezvényt Dr. Udvardy György érsek nyitotta meg.

A Veszprémi Érsekség 2024-ben, a Szent Mihály-napi búcsún különleges kezdeményezést indított útjára: utazókavicsokkal igyekszik szerte a világban hírét vinni a vértanúhalált halt fiatal lány derűjének, Isten- és emberszeretetének, segítőkészségének. Az utazókavics egyszerű, de mély üzenetet hordoz: a hit útja soha nem áll meg, Magdi derűje, kitartása és szeretete mindenki számára erőt adhat.

Magdi kerékpárral kereste fel a környék rászoruló családjait, segítséget nyújtva mindenkinek. Családja a Balaton északi partjának több településén élt – ezeket a helyszíneket járják végig évről évre a Bódi Mária Magdolna kerékpáros zarándoklat résztvevői, akik a szigligeti Szűz Mária neve-templomtól indulva, Badacsonytördemicen, Köveskálon, Fűzfőgyártelepen keresztül érkeznek Litérre.