Bódi Mária Magdolna öröksége

Bódi Mária Magdolna öröksége címmel népszerűsítő tanulmánykötetet adott ki a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár, amelynek bemutatóján hazánk apostoli nunciusa is részt vett.

Zsúfolásig telt a Biró-Giczey Ház freskós szobája a Bódi Mária Magdolna öröksége című könyv bemutatójára. Dr. Udvardy György érsek atya köszöntötte az egybegyűlteket, és arról beszélt, megtisztelő, hogy a nuncius úr részt vesz az eseményen.

– Erre a napra tettük Bódi Mária Magdolna sírjának feltárását Litéren, onnan érkeztünk most erre a programra. Még nem történt meg a teljes feltárás, azonban megrendítő ezen részt venni – fogalmazott.

Ezt követően Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa szólt a hallgatósághoz.

– Isten hozta Önöket, köszönöm a meghívást! A könyvbemutató kapcsán három dolog jutott az eszembe. Az első az akadémiai kutatás fontossága. Ez mindig is része volt a katolikus hitünknek. Vannak egyetemeink, gimnáziumaink, iskoláink, és ezáltal is hozzájárulunk a társadalom fejlődéséhez. Köszönöm azt az alapos kutatómunkát, amivel összeállították ezt a könyvet.

A második fontos dolog, hogy mindig találjunk valami igazságot. Amikor az emberek hallják, hogy van egy újabb vértanú, arra gondolhatnánk, hogy ezek a vértanúk különös, furcsa emberek voltak. De ha van egy jól elkészített és bemutatott anyag, mint ez a könyv, akkor mi hívők, mi katolikusok pozitív módon tudjuk megmutatni magunkat. A mi munkánk nem ér véget egy könyv kiadásával. Ez adja a harmadik gondolatot. Mindannyian arra vagyunk meghívva, hogy tanúságot tegyünk, ahogy a leendő boldog is ezt tette.

Loószné Dömötör Enikő, a Veszprémi Érsekség irodavezetője elmondta, Érsek atya januárban megalakított egy munkacsoportot, és meghirdette a ’Mindszenty 80’, majd a ’Bódi Mária Magdolna 80’ évet.

– Jelenleg ennek a két évnek az első felében vagyunk. Megtapasztalhattuk azt, hogy amit eddig ezzel a két évvel kapcsolatban szerettük volna megszervezni, azt a Jóisten ezerszeresen segíti, számos gyümölcsöt kaptunk. Kiemelném, hogy a lelki felkészülés megkezdésén túl elindítjuk a Bódi Mária Magdolna-honlapot is. Minden információt itt fogunk megosztani. Gondolunk a hitoktatóinkra, iskoláinkra, így például óravázlatokkal is készülnek munkatársaink – hangsúlyozta.

Dr. Karlinszky Balázs, a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár igazgatója a kötet kapcsán úgy fogalmazott, a könyv nem Magdi életrajza, annál sokkal több. Azt a korszakot mutatja be, amikor Magdi élt, és amikor a boldoggáavatási eljárás megakadt.