Boldoggá avatás

Boldoggá avatják az 1945-ben Litéren vértanúhalált halt Bódi Mária Magdolnát, miután Ferenc pápa május 23-án felhatalmazta a Szentek Ügyei Dikasztériumot, hogy kihirdesse a vértanúság elismerésének dekrétumát. Most már azt is lehet tudni, hogy mikor lesz a jeles dátum.  Nevezetesen 2025. április 26-án, Veszprémben rendezik majd meg a különleges alkalmat.

Bódi Mária Magdolna 1921. augusztus 8-án született Szigligeten, szegény uradalmi cseléd szülők gyermekeként. Fiatlon, még tizenhét éves korában részt vett a balatonfűzfői népmisszión. Nagyon vágyott rá, hogy szerzetes lehessen, ám ez egy egyházi szabály miatt nem valósulhatott meg. Az egyház ugyanis nem ismerte el szülei kapcsolatát, édesapjának nem voltak papírjai, ezért szülei nem házasodtak össze. Bár hivatalosan nem lehetett szerzetes, a fiatal lány így is tisztaságban, Isten parancsait megtartva élt, és tisztasági fogadalmat is tett.

1945.márciusában több asszonnyal- köztük édesanyjával – együtt a Veszprém melletti Litéren található óvóhelynél tartózkodtak, amikor szovjet katonák rájuk támadtak. Az akkor mindössze 23 éves lány a többiek védelmében is ellenállt, ezért lelőtték.

Halála után nem sokkal az akkori veszprémi püspök Mindszenty József kezdeményezte boldoggá avatását, ám a kommunizmus évtizedei alatt nem lehetett lefolytatni az eljárás első, egyházmegyei szakaszát. A rendszerváltás után 2011-től 2016-ig tartott az egyházmegyei eljárás, ezt követte a római szakasz.

A boldoggá avatás tekintetében a végső döntéshozó a mindenkori Pápa, a vatikáni szakmai testületek állásfoglalását követően Szentatya mondja ki a vértanúságot.  Ez idén májusban megtörtént, Ferenc pápa elismerte Bódi Mária Magdolna mártírságát. A Boldoggá avatási ünnepség 2025. április 26-án lesz Veszprémben.